Pěstitelé námi dováženého šafránu a čaje obdrželi certifikaci UNESCO v rámci agrokultury ve své zemi
Produkty z farem SaharKhiz (šafrán, šafránový čaj, nálev) obdržely v Bruselu nejvyšší ocenění pro potraviny za chuť a kvalitu, 3 zlaté hvězdy iTQi (asociace evropských sommeliérů a kuchařů).
Každá dodávka certifikovaná
Švýcarské ISO
- Úvod
- Falešný šafrán
Falešný šafrán
Šafrán je vzácná komodita, proto dochází k pančování (míchání a nastavování náhražkami - mletou paprikou, kurkumou, světlící barvířskou ad.), a k vydávání jiných rostlin za šafrán.
Nejčastější varianty koupě - nachytání neznalého turisty aneb nekupte to, když je to tak levné (Egypt, Turecko, Bali, Srí Lanka, Indie...)
Egypt - má spoustu kvalitních komodit, ale šafrán mezi nimi není, nepěstuje se zde a nesbírá profesionálně, koupíte si v lepším případě sušený květ měsíčku a v několika gramovém balení za pár dolarů najdete jen úlomky blizen šafránu, v horším, častějším případě - sušené nitě klasu kukuřice, dobrou chuť.
Turecko - v lepším případě získáte koření Masalu, jinak stejný případ jako výše, ještě s rituálem přinesení vzácnosti ze skladu, kde je schovaný ten pravý iránský...
Obrázky falešného šafránu =>
Kde koupit pravý:
U nás :-) dovezený přímo z iránských farem.
V Iránu - nejvyšší kvalita, největší množství světové produkce - 95 %.
V Maroku, Afganistánu, Řecku.
Ve Španělsku - sami mají málo, vypěstují cca 20 tun a prodají s exportem přes 30 tun? Kde se vezme rozdíl? Dováží iránský a prodávájí jako španělský. (zdroj Teheránské konference, 2014)
Ve Švýcarsku - před cca 20 lety začali pěstovat na svém území, nyní sklidí pár kg za rok a je to velká sláva, stojí cca 100 franků / gram.